
13 najczęstszych błędów przy
projektowaniu kuchni
Jest wiele czynników, na które trzeba zwrócić uwagę projektując kuchnię. W tym pomieszczeniu liczy się przede wszystkim ergonomia pracy. Dobrze przemyślana kuchnia na pewno sprawi, że będzie Ci z niej przyjemniej się korzystało. Dlatego warto przeglądnąć poniższe informacje lub zapoznać się z odcinkiem na moim kanale. Z tych informacji dowiesz się na co zwrócić uwagę i jakich błędów nie popełniać projektując własną wymarzoną kuchnię. Zachęcam również do zapoznania się z treścią pierwszego odcinka jak stworzyłem zatytułowanego „Jak zaprojektować kuchnię”. W nim prezentuję wszelkie niezbędne informacje dotyczące projektu kuchni. Oba odcinki uzupełniają się wzajemnie i dadzą Ci pełną wiedzę o tym jak prawidłowo zaprojektować kuchnię.
1. Trójkąt roboczy
Trójkąt roboczy mówi o tym jak powinny zostać ułożone w stosunku do siebie poszczególne przestrzenie w kuchni aby zaprojektować ją funkcjonalnie. Mowa tutaj o 3 elementach: lodówka, zlew i płyta grzewcza czy gazowa. Chodzi o to aby podczas pracy w kuchni zachować ciąg. Najpierw wyciągamy rzeczy z lodówki, potem je myjemy, a następnie obrabiamy do gotowania. Stąd wcześniej wspominany trójkąt. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej w tej sprawie zapraszam do oglądnięcia pierwszego mojego odcinka zatytułowanego „Jak zaprojektować kuchnię”.
2. Blat roboczy
Kuchnia bez odpowiedniej ilości blatu roboczego staje się niewygodna w użytkowaniu. Fantastycznie byłoby gdyby dało się wygospodarować 150-200 cm blatu roboczego łącznie w całej kuchni. Mam tutaj na myśli części blatu bez płyty czy zlewu. Czyli czysty blat. Ale wiem, że realia bywają różne, dlatego istotne są dwa odcinku blatu. Pierwszy między zlewem, a płytą do gotowania. Tam zazwyczaj wykonuje się najwięcej czynności związanych z obróbką żywności. Uważam, ze ten blat powinien mieć minimum 60 cm, a dobrze byłoby aby miał 80 cm lub więcej. To jest absolutne „must have”.
Warto również wygospodarować podobną ilość blatu tuż obok lodówki. Z niej zazwyczaj wyciągamy rzeczy i mamy potrzebę je gdzieś położyć, żeby potem je umyć i przygotować do gotowania. Ta część blatu może również służyć do przygotowania kanapek lub innych szybkich posiłków niewymagających gotowania.
Również istotne jest aby niedaleko piekarnika mieć kawałek blatu aby odstawić gorące naczynia. Tutaj głównie chodzi o względy bezpieczeństwa, gdyż bieganie po kuchni z gorącym żaroodpornym naczyniem wypełnionym jedzeniem może być ryzykowne.

blat roboczy
Im więcej blatu roboczego w kuchni tym wygodniejsze z niej korzystanie.
3. Oświetlenie pod szafkami
Niezwykle istotne jest widzieć co się przygotowuje. Dlatego nieodzownym elementem każdej kuchni jest doświetlenie blatu roboczego. Najprostszy sposób to zamontowanie podłużnej taśmy LED pod wiszącymi szafkami nad blatem. Zapewni Ci do komfort w przygotowywaniu posiłków, a wieczorem daje również przyjemny klimat kiedy w kuchni pozostawisz zapalone tylko to światło.

oświetlenie blatu roboczego
Nawet jeśli zastosujesz niewiele szafek wiszących to warto pod nimi umieścić taśmę LED. Docenisz to szczególnie wieczorami.
4. Oświetlenie sufitowe – kolizje
Większość mebli w nowoczesnych domach czy mieszkaniach projektowanych do samego sufitu. Dzięki temu mamy więcej przestrzeni do przechowywania, a kurz i tłuszcz nie gromadzą się na górnych szafkach. Projektując meble do samego sufitu należy zwrócić szczególną uwagę na to, gdzie i w jakiej odległości od szafek znajdują się lampy. Chodzi o to aby uniknąć kolizji otwieranego frontu z lampą. Jeśli okaże się, że lampa jest blisko i możesz mieć trudność z pełnym otwarciem frontu warto rozważyć tzw. blendę pomiędzy szafką a sufitem. Blenda to pasek płyty zamontowany nad szafkami domykający przestrzeń. Ma on zazwyczaj przynajmniej 1 cm większą wysokość aniżeli lampa. Dzięki temu front szafki obniżony jest o odpowiednią wysokość i będzie otwierał się pod lampą. Blenda powoduje, że nad szafką masz zamkniętą przestrzeń i masz wrażenie, że meble są wykończone do samego sufitu.
5. MIKROFALÓWKA – WYSOKOŚĆ
Mikrofalówka do zabudowy często montowana jest w słupku wraz z piekarnikiem, ale kluczowe jest, aby jej talerz (obracający się element) nie był umieszczony wyżej niż 160 cm od podłogi, co zapewnia wygodę i bezpieczeństwo, zwłaszcza dla niskich osób. Jeśli umieścisz mikrofalówkę za wysoko wyciąganie gorącej zupy dla niższej osoby może okazać się niebezpieczne.

mikrofala i piekarnik
W tym projekcie dolna krawędź mikrofali umieszczona jest na wysokości 130 cm. Jest to zarówno wygodne jak i bezpieczne w użytkowaniu przede wszystkim dla niskich osób.
6. GNIAZDA ELEKTRYCZNE – SPRZĘT DO ZABUDOWY
Gniazdka elektryczne nie powinny być montowane za sprzętem do zabudowy takim jak lodówka, piekarnik czy zmywarka. Często zdarza się, że gdy zamontuje się gniazdko za takim sprzętem to ten nie wsunie się w pełni i będzie wystawał. Wówczas nie ma innego wyjścia i trzeba przestawić gniazdo. Co wiąże się z dodatkowymi pracami kosztami. Tutaj odeślę Cię do odcinka o tym „Jak zaplanować gniazda elektryczne”
7. Gniazda robocze
Planowanie gniazdek nad blatem jest istotne, by obsłużyć urządzenia codziennego użytku (np. czajnik, ekspres do kawy). Ważne jest przemyślenie ich rozmieszczenia zgodnie z miejscem użytkowania. Dlatego zastanów się w jaki sposób będziesz korzystać z kuchni i w których miejscach będzie to najbardziej optymalne. Pamiętaj o względach bezpieczeństwa dotyczących wody i odległości od jej źródła. Również o tym piszę i mówię w odcinku „Jak zaplanować gniazda elektryczne”

GNIAZDA ROBOCZE
Nawet na wyspie trzeba pamiętać o gniazdach roboczych. Tutaj sprytnie udało się je ukryć w panelu oddzielającym część salonu od wyspy.
8. WENTYLACJA
Kuchnia w nowym budownictwie posiada dwa rodzaje otworów wentylacyjnych – jeden służy do wentylacji pomieszczenia, a drugi dedykowany jest do okapów czy wyciągów. Otwór wentylacyjny do podłączenia okapu zazwyczaj jest tak umiejscowiony, że bez problemu schowa się w obrębie zabudowy meblowej. Natomiast czasem pojawia się problem z wentylacją pomieszczenia gdyż w miejscu, którym jest kratka chcesz zrobić szafkę. To nie stanowi problemu. Jednak trzeba pamiętać o tym, aby na froncie szafki w której znajduje się otwór wentylacyjny wykonać frezy lub wyciąć otwór i zamontować kratkę. Dzięki temu powietrze będzie miało możliwość prawidłowej cyrkulacji. Pamiętaj również o tym, żeby nie zapchać tej części szafki przedmiotami, bo zasłonięcie kratki zaburzy przepływ powietrza.
W starym budownictwie natomiast w kuchni zazwyczaj mamy jeden otwór wentylacyjny. Zazwyczaj zdarza się, że w tych kuchniach gotuje się na płycie gazowej. Dlatego w absolutnie żadnym wypadku nie można podłączyć do tego otworu wyciągu, gdyż zniweluje się całkowicie wentylację pomieszczenia. Wówczas należy zakupić pochłaniacz z filtrem węglowym, który przefiltrowane powietrze wyrzuci z powrotem do pomieszczenia. Dzięki temu wentylacja pomieszczenia będzie funkcjonowała prawidłowo.
9. ZLEW POD OKNEM
Umieszczenie zlewu pod oknem to częste marzenie moich klientów. W tym wypadku trzeba zwrócić uwagę na jakiej wysokości umieszczony jest parapet okna i czy przypadkiem nie dojdzie do kolizji z baterią kuchenną. Stanowi to problem wówczas, gdy chcesz umyć okno i mieszkasz wysoko. Dlatego warto rozważyć umiejscowienie baterii z boku zlewu albo skorzystać z baterii ze składaną wylewką.

bateria składana
W tej niewielkiej kuchni wystarczyło zamontowanie jednego podwójnego gniazda elektrycznego. Umieszczone zostało dokładnie na środku części z blatem roboczym. To idealne miejsce aby wygodnie i bezpiecznie się z nich korzystało.
10. LODÓWKA DWUDRZWIOWA
Jeśli chcesz wyposażyć swoją kuchnię w lodówkę dwudrzwiową to najpierw rozważ czy masz na nią przestrzeń. Pamiętaj, że taka lodówka będzie wystawała nawet do 15 cm z zabudowy meblowej. Warto taką lodówkę obudować meblami z obu strony ponieważ nie będzie ona tak bardzo przytłaczała swoją wielkością. Takiej lodówki nie powinno stawiać się bokiem przy samej ścianie, ponieważ nie otworzysz w pełni jej drzwi. To z tego powodu, że w większości tego typu lodówek otwierają się one poza obrysem jej korpusu. Przez to możesz mieć utrudniony do niej dostęp. Szczególnie jak zechcesz wyciągnąć półki czy szuflady, żeby je umyć.
11. PŁYTA GRZEWCZA
Płyta grzewcza powinna być odsunięta od wysokiej zabudowy meblowej przynajmniej 20 cm. Chodzi zwyczajnie o to żeby mieć przestrzeń na większy garnek. A w przypadku płyty gazowej, żeby nie spaliła się szafka.

odległość płyty
20 cm to wystarczająca odległość aby wygodnie korzystać z płyty kuchennej.
12. WYSPA – ODLEGŁOŚĆ
Optymalna odległość między przeciwległymi elementami kuchennymi to około 110 cm, co umożliwia wygodne otwieranie szafek i swobodne poruszanie się, zwłaszcza gdy kuchnię użytkują dwie osoby.

odległość wyspy
Żeby wygodnie korzystało się z kuchni jednocześnie dwóm osobom, to odległość od krawędzi szafek do wyspy nie powinna być mniejsza niż 110 cm.
13. PRZECHOWYWANIE
Kuchnia z czasem gromadzi coraz więcej przedmiotów – nie tylko żywność, ale także sprzęt i naczynia. Dlatego warto zaplanować dodatkowe miejsce do przechowywania, aby kuchnia służyła przez wiele lat bez potrzeby kosztownych przebudów. Szczególnie zachęcam do zamontowania jak największej ilości szuflad. Nie ma w kuchni nic wygodniejszego do przechowywania.